Ázsiai fogadások

2012.02.20 09:02

Az ázsiai hendikep nem minden fogadóirodánál érhető el, és sok helyen csak egy féle határt kínálnak rá. A legjobb ázsiai hendikep kínálatot és szorzókat a Bet365-ön találjuk. Sokan talán nem, vagy nem teljesen értik, hogyan is működnek az ázsiai hendikepes fogadások, úgyhogy most megpróbálom érhetően elmagyarázni.

Az ázsiai hendikep tulajdonképpen egy normál hendikep, megfűszerezve egy DNB-vel, vagyis döntetlen esetén történő tétvisszafizetéssel. Lássuk is egy mai mérkőzés példáján, mit is jelent ez:

Zaragoza - Betis       Zaragoza -1.5   5,75x

 

Ez a fogadás tulajdonképpen megfelel a hagyományos *(0-1) hendikepnek. Ha ezt a fogadást választjuk, akkor azt állítjuk, hogy a Zaragoza "mínusz másfél gólos" különbségről megveri a Betist. Az ázsiai hendikepben a "fél gólok" mindig a döntetlen kiküszöbölésére szolgálnak. Hogyan alakulhat ez a fogadásunk akkor? Ha a Zaragoza nyer legalább 2 gólos különbséggel, akkor a fogadás nyertes lesz (2-1,5-re nyer a Zaragoza pl.), viszont ha mondjuk 2-1-re végződik a meccs, akkor a hendikeppel módosított eredmény már 2-2.5 lesz, vagyis "nyert a Betis", és a tippünk elment. Természetesen iksz és vendég győzelem esetén is (1-1 vagy 0-2 pl.) vesztes a szelvényünk.

 

Kicsit bonyolultabb a helyzet, ha mondjuk egész gólos ázsiai hendikepet játszunk, nézzük ez hogyan néz ki:

Zaragoza - Betis       Betis +1   1,19x

 

Ez az, ahol igazán eltér ez a típusú hendikep a hagyományostól. Kezdjük a nyilvánvalóval: ha nyer a Betis, vagy döntetlenre végződik a mérkőzés, akkor a tippünk nyertes lesz, hiszen az egy gólos előny feléjük billenti a meccset. Most jön azonban a csavar: ha a Zaragoza csapata győz egy góllal akkor a tétünket visszakapjuk. Ez esetben ugyanis egy "virtuális" döntetlen alakul ki, amit az ázsiai fogadásoknál mindig 1,0-ás szorzóval fognak elszámolni. Természetesen ha a Zaragoza 2 vagy több góllal veri a Betist, akkor a fogadásunk vesztes.

 

A végére hagytam a legösszetettebb ázsiai fogadás típust, az ún. "1/4 gólos" fogadást. Ezt is egy példán fogom levezetni:

Zaragoza - Betis      Betis 0,+0.5   1,625x   (ezt egyes helyeken csak Betis +1/4 vagy Betis +0.25-ként jelölik)

 

Ez tulajdonképpen két fogadást jelent, ami között "virtuálisan" megosztják a tétünket. Az egyik egy Betis 0 (ez teljes mértékben megfelel egy DNB Betis fogadásnak), a másik pedig egy Betis +0.5. Feltételezzük hogy 1000 Ft-ot tettünk fel tehát a fenti fogadásra, és nézzük, mi történhet különböző eredmények esetén. Induljunk ki a pozitív oldalról: ha a Betis bármilyen arányban győz, akkor a TELJES fogadásunk nyertes, tehát 1625 forintot kapunk vissza.

Ha a mérkőzés döntetlenre végződik, akkor a fogadásunk "Betis 0" fele visszafizeti a ráeső tétünket (500 Ft-ot), a másik fele pedig nyertes lesz az eredeti szorzón. Tehát a másik 500 forintunkból 813 Ft lesz. (500*1,625) Döntetlen esetén tehát összességében az 1000 forintos tétünkre 1313-at kapunk vissza.

A többi lehetőség már nem bonyolult: ha a Zaragoza győz bármilyen arányban, akkor a TELJES fogadásunk vesztes, vagyis 1000 Ft-ot buktunk. 

Talán már sejti mindenki, hogyha Betis +0.5,+1-re fogadunk, akkor kicsit másképp alakulnak a lehetőségek. Betis győzelem esetén a teljes fogadás nyertes. Ha pl. 1-1 lesz a meccs vége, akkor szintén, ugyanis ha belegondolunk, akkor a fogadás egyik fele 1-1.5 arányban jött, a másik fele pedig 1-2 arányban. Ha a Zaragoza EGY GÓLLAL nyer, akkor a tétünk felét (+0.5-öset) elveszítjük, a másikat pedig visszakapjuk. (Hiszen a +1 döntetlenre módosítja az eredményt, ami 1,0-ás szorzónak felel meg) 

 

Ha a fenti példákat már értjük, akkor minden további ázsiai hendikep határ jelentését is értjük. Egy 0,-0.5 hendikep a csapatunk győzelmes esetén nyer, döntetlen esetén a tét fele visszajár, a másik fele pedig vesztes. Csapatunk veresége esetén persze a teljes tétünket elveszítettük. Ugyanilyen logikával működnek az ázsiai gólok típusú fogadások is egyébként.

Ha tetszett a cikk, hasznosnak találtad a leírást, kattints a "like" gombra légyszives, és ajánld másoknak is. Köszönöm. :)