A "ház előnye"

2012.02.16 19:42

Ha egyszerűen akarok fogalmazni, azt mondhatnám, hogy a bukik mindig nyernek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott mérkőzésen bármi legyen is a kimenetel, a fogadóirodának kevesebb pénzt kell majd kifizetni a nyerő szelvényekre, mint amennyit a másik 1 vagy 2 kimenetelre fogadók elbuktak. (A kombi fogadásokat itt szándékosan nem veszem figyelembe, mert az csak tovább növeli a ház előnyét, de erről majd később.) Megpróbálom egy egyszerű példán elmagyarázni:

 

Hoffenheim - Mainz   2,1x   3,4x   3,5x

Ezen a mérkőzésen 1000 eurós kifizetéshez 1056 eurót "szed be" a fogadóiroda. (476x2,1=1000, 294x3,4=1000, 286x3,5=1000, és 476+286+294=1056) Amikor ezeket a szorzókat meghatározta az oddsmester akkor arra számított, hogy a fogadások (pontosabban ezek összege, nagysága) 45%-a érkezik a Hoffenheimre (tehát az esélyesre fogadnak többen, nagyobb összegben), kb. 28% a döntetlenre és kb. 27% a vendégek győzelmére. Amennyiben a beérkező fogadások nem ennek megfelelően alakulnak, akkor az iroda lép, oddsokat módosít, hogy ezekhez a százalékos értékekhez közelítsenek a megtett fogadások. Ha tökéletes egyensúlyt sikerül teremteniük (ez csak igen ritkán teljesül) akkor bármi történjék is az adott mérkőzésen ők végül 5,6%-al több pénzt szedtek be, mint amennyit végül ki kell fizetniük. (Ha az egyensúly nem tökéletes, akkor hazai győzelem esetén 3%, döntetlen esetén mondjuk 5%, vendég győzelem esetén pedig mondjuk 7% nyereséggel zárnak.) (Nem is beszélve arról, ha a győztes tipp egy kombiban van, amit még másik esemény is elvihet, ez további előny a fogadóiroda oldalán.)

 

Hoffenheim - Mainz   2,1x   3,4x   3,5x

Ezek péntek reggeli oddsok egy esti mérkőzésre. Ezek egyrészt tükrözik az erőviszonyokat, formát, hazai pálya előnyét, stb. Másrészt viszont, és ez az igazán fontos (!) ezeket a szorzókat tulajdonképpen a különböző kimenetelekre beérkezett fogadások összege, nagysága határozza meg. (A bukik tehát  a szorzók megadásakor /mondjuk hétfőn/ feltételezik, hogy többen fognak az esélyesebb csapatra fogadni és kevesebben az esélytelenre, mondjuk 45-28-27%-os arányban). Ha ez nem így történik és váratlanul sok pénz érkezik a hazaiak győzelmére, akkor erre a fogadóiroda az oddsok megváltoztatásával reagálna, hogy a további fogadókat kicsit elbátortalanítsa a Hoffenheim-re való fogadástól, és átterelje a másik két kimenetel felé. Leegyszerűsítve: ha hirtelen pár dúsgazdag Hoffenheim fanatikus elkezdené pár ezer eurókkal megfogadni a hazai győzelmet, akkor erre a buki így reagálna:

 

Hoffenheim - Mainz   1,9   3,6x   3,8x

Erre azért volt szükség, mert a fogadóiroda már "csak" döntetlen és vendég kimenetelek esetén lett volna nyereséges, a Hoffenheim győzelmével már talán pár %-os veszteséget kellett volna elkönyvelniük. Ezzel a lépéssel, hogy a döntetlen és a vendég győzelem oddsát feljebb vitték, próbálnak oda "csalogatni" fogadókat, hogy úgymond egyensúlyba hozzák a dolgokat.

 

Röviden, és némileg leegyszerűsítve így lehetne elmagyarázni, mi is az internetes sportfogadásban a "ház előnye". 

Ha tetszett az írásom és hasznosnak találtad, akkor nyomj egy "Tetszik" gombot, és oszd meg másokkal is!